לחם בסכרת הריון- איך לבחור?
- Efrat Paz Dubinsky
- 8 במרץ 2018
- זמן קריאה 3 דקות
עודכן: 23 במאי 2018
אחת השאלות שאני שואלת מטופלות חדשות היא כיצד נהגו מרגע אבחנת הסכרת ועד שהגיעו אלי, מה שמעו, מה קראו, והאם כבר שינו משהו בתזונתן. פעמים רבות תשובתן היא שקודם כל ובתור התחלה, החליטו להפסיק לאכול לחם. האם סכרת הריון משמעותה המנעות מלחם? לחם הוא פחמימה, כלומר- לחם הוא מזון עשיר בפחמימות. וכאשר מאובחנת סכרת הריון המטרות הראשונות שלנו הן כימות וארגון נכון של הפחמימות בתפריט, שכן הן התורמות העיקריות לעליית הסוכר בדם.
יחד עם זאת, גם במצב של סכרת, לפחמימות חשיבות גדולה ואין להוריד אותן מהתפריט לחלוטין, בעיקר כשמדובר בנשים בהריון. בדרך כלל ההמלצה היא ל-3 ארוחות עיקריות ו-3 ארוחות ביניים, שבכל אחת מהן תהיה כמות מסויימת של פחמימה, כמובן בהתאם לסדר יומה, העדפותיה ורמות הסוכר בדם של האישה. ע״פ המלצות ארגון הבריאות העולמי על צריכת הפחמימות בהריון לא לרדת מ 175 גר׳ ליום (כמות השווה ל- 11.5 פרוסות לחם!!).
כמובן שלחם הוא רק מקור אחד לפחמימות בתפריט שלנו וקיימים עוד הרבה מקורות נוספים בהם צריכים להתחשב, אך בהחלט יש לו מקום ואפילו מספר יתרונות על פני אחרים. פרוסת לחם מהווה כמות פחמימות קלה למדידה, זמינה, נוחה וקלה להכנה ולאכילה, משביעה וטעימה. כל עוד בוחרים אותו נכון, לחם אפילו יכול להיות בעל ערכים תזונתיים חשובים. אז איך עושים את זה?
לבחור לחם מדגנים מלאים- דגנים מלאים הם דגנים המכילים את גרעין הדגן במלואו, כולל קליפתו החיצונית. זאת לעומת דגנים מעובדים המכילים רק את חלקו הפנימי של הדגן הנקרא אנדוספרם. אותה קליפה של הדגן המלא מכילה סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים שלא נמצאים כשצורכים את האנדוספרם בלבד, ומכאן ערכם התזונתי של דגנים מלאים וחשיבותם גם בלחם. לעומת לחם לבן, לחם שעשוי מקמח דגן מלא יספק יותר סיבים תזונתיים שתורמים לאיזון הסוכר בדם ומקנים תחושת שובע ויספק יותר ויטמינים ומינרלים שחשובים גם לאם וגם לעובר. הדגן הנפוץ ביותר הוא החיטה, אולם קיימים דגנים נוספים המשמשים לאפיית לחמים כמו שעורה, שיפון וכוסמין וגם הם יכולים להגיע בצורתם המלאה או המעובדת. מרבית הלחמים עשויים מתערובת של קמחים ולכן מה שחשוב זה לקרוא היטב את רשימת המרכיבים ואחוז הקמח המלא, שרצוי שיהיה כמה שיותר גבוה ולא פחות מ80% .
חייבות לחם קל?- בפרוסת לחם סטנדרטית יש בממוצע כ-80 קלוריות, אולם היום המדף מלא במגוון לחמים המשווקים כמופחתים בקלוריות על ידי המילים ״דל״, ״לייט״, ״קל״ ועוד. בדרך כלל מדובר על לחמים שערכם הקלורי עומד על 40-50 קלוריות לפרוסה, כחצי מערכה הקלורי של פרוסה סטנדרטית ובהתאם כל פרוסה מכילה גם כמחצית מכמות הפחמימות. כאשר התפריט מאוזן, אין הכרח לבחור בלחם המוגדר ״קל״. לרוב לכל אחת מתאים לחם אחר בהתאם לרעב והשובע שמרגישה במהלך היום ולערכי הסוכר אחרי הארוחה, אך חשוב להכיר את ההבדלים ולהתייחס לכל פרוסה בהתאם. על אריזות לחמים רבים ניתן למצוא את סמל אגודת ״איל״ (אגודה ישראלית לסכרת) תחתיו מצוין כמה פרוסות מאותו הלחם מהווים תחליף למנת פחמימה בתפריט.
שימי לב לרכיבים נוספים- מעבר לסוג הקמח והדגן והבדלי הקלוריות, יש שונות גדולה בין הרכיבים והחומרים המוספים ללחמים שונים, מה שמצריך קריאה והשוואה בין תוויות המזון. ככלל- ככל שרשימת המרכיבים גדולה ומסובכת יותר כך הלחם יותר מעובד וסביר שבין רכיבים אלה מסתתרים יותר חומרים משמרים ומשפרי אפיה שפחות רצויים. בנוסף, לחמים שונים מכילים כמות שונה של נתרן אשר צריכה גבוהה שלו מקושרת ליתר לחץ דם. כ80% מהנתרן בתזונה שלנו מגיע ממזון מעובד ובחירה בלחם שמכיל כמות נתרן נמוכה ביחס לאחרים, תעזור להפחית את צריכת הנתרן היומית.
אם עושים את זה נכון, שילוב לחם כחלק מתפריט מאוזן זה בהחלט אפשרי, גם עם סכרת הריון, והדיאטנית יכולה לעזור לך לעשות זאת בדרך הטובה ביותר בשבילך. כמו כל מזון, גם ההשפעה של לחמים שונים על רמת הסוכר בדם היא אינדיוידואלית ומשתנה מאישה לאישה. לפעמים זה ידרוש קצת ניסוי וטעיה, אבל בסופו של דבר חשוב לבחור את הלחם שאיתו את מצליחה לשמור על איזון רמות הסוכר בדם ולא פחות חשוב- שיהיה לך טעים.

Comentários