עליה במשקל בהריון
- Efrat Paz Dubinsky
- 17 ביוני 2018
- זמן קריאה 2 דקות
עודכן: 20 ביוני 2018
עליה במשקל בהריון זה נושא שמטריד את רובנו.
מצד אחד, אנחנו מתרגשות לראות את הגוף המשתנה שלנו שיוצר חיים, ומצד שני מבנה הגוף החדש מלווה בהרבה רגשות מעורבים וכמובן חשש מעודפים שישארו וילוו אותנו גם אחרי הלידה.
חשוב לזכור כי המשקל בהריון מורכב לא רק ממאגרי השומן שלנו האמהות וממשקל התינוק, אלא גם מעלייה בגורמים כמו נפח הדם, נוזלים, משקל השליה ומי השפיר וכן כן-גם החזה.
לכן מעבר למראה, לעליה במשקל שמתרחשת בהריון יש חשיבות בריאותית.
עליה פחותה מדי במשקל עלולה להביא להולדת תינוק במשקל נמוך, ועליה רבה מדי במשקל לעומת זאת מעלה את הסיכון לתינוק גדול ולסיבוכים בהריון ובלידה.
שני המצבים מקושרים בסיכון גבוה יותר למחלות עתידיות של התינוק כמו השמנה, סכרת ויתר לחץ דם, לעומת תינוקות שנולדו במשקל תקין.
ההמלצות הנוכחיות מגדירות את העליה הרצויה במשקל לפי ה-BMI בתחילת ההריון, שמהווה מדד למסת הגוף ומחושב ע״י נוסחא פשוטה של חילוק המשקל בגובה (מ׳) בריבוע.
לנשים בתת משקל - BMI נמוך מ-18.5, מומלצת עליה במשקל של סה״כ 12.5-18 ק״ג, בקצב ממוצע של 0.51 ק״ג בשבוע (0.44-0.58 ק״ג) בטרימסטרים השני והשלישי.
לנשים במשקל תקין - BMI בין 18.5 ל-24.9, מומלצת עליה במשקל של סה״כ 11.5-16 ק״ג, בקצב ממוצע של 0.42 ק״ג בשבוע (0.35-0.5 ק״ג) בטרימסטרים השני והשלישי.
לנשים בעודף משקל -BMI בין 25 ל29.9, מומלצת עליה במשקל של סה״כ 7-11.5 ק״ג, בקצב ממוצע של 0.28 ק״ג בשבוע (0.23-0.33 ק״ג) בטרימסטרים השני והשלישי.
לנשים בהשמנה- BMI מעל 30, מומלצת עליה במשקל של סה״כ 5-9 ק״ג, בקצב ממוצע של 0.22 ק״ג בשבוע (0.17-0.27 ק״ג) בטרימסטרים השני והשלישי.
מחקר חדש שיצא לאחרונה והתייחס להמלצות הקיימות הציע שיטה חדשה לחישוב העליה הרצויה במשקל במהלך ההריון,לאחר שבחן את הקשר בין הBMI בתחילת ההריון, העליה במשקל ומשקל התינוק ב-52,000 נשים בין השנים 2001-2017.
במחקר מצאו החוקרים כי חלק מהנשים בתת משקל צריכות לעלות יותר מהטווח המוצע בהמלצות הנוכחיות, ועל חלק מהנשים הסובלות מהשמנה לעלות פחות מ-5 ק״ג ואף לרדת במשקל, אם נמצאו מעל לBMI מסויים.
הדגש שנתנו החוקרים במסקנותיהם הוא על התאמה אישית של ההמלצות לעליה במשקל לכל אישה מבלי קיטלוגה בקטגוריות השונות אלא על סמך נוסחא שמצאו, ואף הקימו מחשבון מיוחד לצורך כך.
חשוב לזכור שמדובר על מחקר יחיד ולא בהמלצות רשמיות, אך בהחלט ניתן ללמוד ממנו שתמיד יש לנו עוד מה ללמוד ולאן לשאוף במחקר והידיעה שלנו את הגוף וההליך המופלא הזה שנקרא הריון.
דבר נוסף שמחדד המחקר האחרון הוא את השונות בין כל אחת ואחת, כמו שנשים שונות חוות את ההריון באופן שונה ואישי, כך גם אופן העליה במשקל שונה מאישה לאישה ואין הכרח שכל סטיה מההמלצות הקיימות כיום היא אינה תקינה.
יחד עם זאת, אם קיים אצלך חשש בנוגע לקצב העליה שלך במשקל במהלך ההריון חשוב שתעלי את הנושא בפני הרופא שלך.
יעוץ עם דיאטנית המתמחה בהריון יוכל לספק הרבה תשובות ולעזור לך להמשיך את ההריון באופן הבריא והמאוזן ביותר, שמתאים לך ולתינוק שלך.

Comments