top of page

תזונה בהריון

בשעה טובה נכנסת להריון, מזל טוב! אבל בעצם, הבלבול והלחץ רק מתחילים...

המון בדיקות ומונחים חדשים שלא הכרת קודם, התרוצצות בין רופאים והמון מידע שמגיע וקופץ אלייך מכל עבר, בעיקר כשמדובר בתזונה שלך- אסור? מותר? בריא? מסוכן?


אז למה בעצם התזונה במהלך ההריון כל כך חשובה?

הריון זהו אתגר גדול לגוף שלך, את עכשיו יוצרת חיים חדשים, תינוק. זוהי תקופה שמלווה בשינויים פיזיולוגיים רבים אליהם הגוף צריך להתרגל ויש לתמוך בו על מנת שיצלח את התקופה הזו על הצד הטוב ביותר. בנוסף, במהלך ההריון העובר ניזון ממך באופן בלעדי ואת למעשה מהווה מתווך בינו לבין העולם החיצון.


מה אנחנו מצפים ורוצים מהתזונה במהלך ההריון?

מניעת זיהומים

במהלך ההריון מערכת החיסון שלנו פגיעה ורגישה יותר. המטרה של ירידה זו במערכת החיסונית הינה מבורכת וחיונית להתפתחותחו של עובר תקין, אך יחד עם זאת עלולות להיות לה השלכות חיוביות פחות.

את כעת רגישה יותר לזיהומים, שחלקם יכולים להגיע גם מהמזון אותו אנו אוכלים, בעיקר כשמדובר במזון עם נטייה לזיהום או לקלקול.

סוגי הזיהומים הנפוצים והמסוכנים ביותר בהריון הינם טוקסופלזמה, ליסטריה וסלמונלה אשר הדבקות בהם יכולה להיות בעלת השפעה הרת גורל על העובר ועל המשך ההריון ומכאן החשיבות של הימנעות ממזון שעלול להכיל זיהומים אלה בסבירות גבוהה כמו מוצרי בשר, דגים וביצים לא מבושלים, ירקות לא שטופים ומזון שלא עובר בקרה מספקת.

בנוסף כמובן שחשוב להקפיד על אכילה בתנאים הגיינים, סביבה נקייה וטריות המזון גם בבית וגם כשאת אוכלת בחוץ.


גדילה והתפתחות תקינים של העובר

כפי שכבר ציינתי, במהלך ההריון העובר מוזן ממך באופן בלעדי. עלייה בנפח הדם, היווצרות השליה, התפתחות העובר וגדילתו-כל אלה מביאים לעליה בצרכים התזונתיים של הגוף הן מבחינת אנרגיה, קלוריות וחלבון והן

מבחינת ויטמינים ומינרלים.

אכילת מזון בעל ערך תזונתי גבוה שיספק את כל הויטמינים והמינרלים הנחוצים להתפתחות העובר, נטילת תוספים בהתאם להמלצות משרד הבריאות ובהתאם לצורך האישי שלך ועליה מספקת,אך לא עודפת,

במשקל יפחיתו באופן משמעותי את הסיכון למומים בעובר, גדילה שאינה תקינה ולידה מוקדמת.


הקלה בתופעות הלוואי המלוות את ההריון

כבר הזכרתי שמדובר על תקופה מאתגרת? בחילות, הקאות, רגישות

לריחות, עצירות, צרבות אלה הם רק חלק מהתופעות שההריון מזמן לנו.

כל אחת חווה את ההריון ותופעות הלוואי שלו בצורה שונה ובזמנים שונים במהלך התקופה הזו ויכולה להיות גם שונות גדולה בין הריונות שונים של אותה אישה.

כך או כך, חשוב שלמרות כל אלה תצליחי להזין את העובר בבטנך בצורה הטובה ביותר וכמובן לשמור ככל האפשר על איכות החיים שלך.

התאמת התזונה אלייך באופן אישי והתמודדות עם התופעות השונות דרך המזון ושינוי התנהגויות האכילה יכולות להשפיע פלאים, להקל עלייך באופן משמעותי ולשפר תוצאות ההריון.


מניעת סיבוכים אימהיים

לפעמים אנחנו קצת שוכחות שמטרת ההריון היא לא רק תינוק בריא, אלא גם (ואפילו קודם כל) אמא בריאה. דווקא בתקופה בה כל כולך מושקע ביצירת התינוק שלך, חשוב שלא תשכחי את עצמך.

ניצול מוגבר של מאגרי הויטמינים והמינרלים בגופך המוביל להדלדלותם ושינויי המשקל אלה רק חלק מהשפעות ההריון על גופך ולהם השלכות גם לאחריו.

ישנה חשיבות לתזונה מאוזנת שתספק לך את כל הויטמינים והמינרלים הדרושים על מנת שלא תפתחי חסרים תזונתיים ותתמוך בעליה במשקל התואמת את המלצות משרד הבריאות וארגון הבריאות העולמי.

השמנה ועליה עודפת במשקל במהלך ההריון כרוכות בעליה בסיכון לסכרת הריון ולסיבוכים במהלך הלידה.


טכנות גנטי

היום אנחנו כבר יודעים שלתזונה שלנו השפעה על העובר גם הרבה אחרי שיצא מהרחם שלנו, הרחק אל תוך חייו הבוגרים. מנגנון זה נקרא טכנות גנטי, או- אפיגנטיקה.

כפי שכבר ציינתי, תזונתנו היא אחת הדרכים, אם לא העיקרית שבהן, להעביר מסרים אל העובר שלנו מהעולם שבחוץ, מסרים אלה קובעים אילו גנים יתבטאו או לא יתבטאו בעובר.

נשמע מדהים נכון? בהחלט כך.

עובר שיוולד לאמא במצב תזונתי ירוד יתאים את מערכות גופו למצב של תת תזונה, ולהיפך, עובר לאמא שעלייתה במשקל עודפת נמצא בסיכון לפתח בעצמו סימפטומים המקושרים להשמנה.

ישנה חשיבות גדולה לתיאום בין המסרים המועברים לעובר ובין סביבתו החיצונית. למשל עובר שהורגל לתת תזונה בהיותו ברחם ויצא לחברת השפע בה אנו חיים, ימצא בסיכון מוגבר לפתח תחלואות הקשורות להשמנה ולתסמונת המטבולית בהמשך חייו.

השפעות אפיגנטיות נוספות יכולות להתבטא בנטיה לזיהומים, סיכון לפיתוח מחלות שונות בהמשך החיים ואף להשלכות על התנהגויות מסוימות. כל זה בהתאם לחסר או עודף ברכיבי תזונה מסויימים או לרעלנים, שגם אותם ניתן לקבל דרך המזון.



השתכנעת? אני מאמינה שכן. זה אולי יכול להשמע מורכב ולא פשוט, אך זה לא חייב להיות כך.

חשוב להתכונן כראוי ולהקפיד על תזונה מאוזנת ונטילת תוספי תזונה רלוונטים עוד בשלב תכנון ההריון, ובהריון עצמו להיות ערה לסימפטומים שאת חווה באופן אישי , אלה שיכולים להשפיע על תזונתך.

כל אלה, ופניה לאנשי מקצוע ומקורות מידע מקצועיים ומהימנים, יעזרו לך לעבור את ההריון על הצד הטוב ביותר, גם מבחינה תזונתית.

Comments


אפרת פז דובינסקי

דיאטנית קלינית, B.Sc.Nutr.

טל׳: 054-6969766

דוא״ל: efratnut@gmail.com

רחוב נתן אלתרמן 26,

נאות אפקה ב׳, תל אביב-יפו

  • אפרת פז דובינסקי- דיאטנית קלינית

עיצוב לוגו- Studio Latkes

bottom of page